Torte za vjenčanje - kako odabrati onu pravu?

Torta za vjenčanje jedan je od glavnih elemenata svečanog dana proslave vjenčanja i ulaska u bračni život i neke nove avanture. Kako bi vaše vjenčanje proteklo prema zamišljenom, jedna od TO DO stvari s checklista svake mladenke i mladoženje je i odabir vjenčane torte.

Kako odabrati tortu za vjenčanje?

Svadbena torta je vrhunac svadbene večere kada govorimo o hrani i jelu koje se tijekom svadebene večeri poslužuje. Osim što želite da bude vizualno lijepa, svadbena torta treba biti i ukusna. Donosimo nekoliko savjeta oko izbora svatovske torte. 

TO DO LISTA ZA ODABIR TORTE ZA VJENČANJE

Veličina torte za vjenčanje 

Kako biste mogli odrediti kolika veličina torte je potrebna za vaše vjenčanje, trebate znati konačan broj gostiju koji će prisustvovati svadbenoj svečanosti. Jednom kada ste sigurni u konačan broj osoba, možete donijeti odluku o veličini torte koja vam je potrebna. Kako biste bili sigurni da ste odabrali dovoljno veliku tortu da svaki gost dobije barem jednu šnitu torte na vjenčanju, možete se posavjetovati sa stručnim osobljem slastičarnice koja će biti zadužena za izradu vaše torte. 

Ovisno o broju gostiju, odnosno potrebnoj veličini vaše torte često će vas savjetovati i o broju katova vjenčane torte koji bi bili dobar odabir s obzirom na broj šnita koji trebaju biti dostupne. Pojedine slastičarnice, kao Slastičarnica Horak, ostavljaju vam mogućnost da konačan broj ljudi javite svega desetak dana prije same svečanosti kako ne biste morali bespotrebno izdvojiti više novca i imati višak torte ili pak da izbjegnete situaciju da nekolicina osoba ostane bez mogućnosti da kuša vjenčanu tortu. 

Male svadbene torte odličan su odabir za obiteljska vjenčanja gdje su prisutni kumovi, najuži krug obitelji i prijatelja, gdje nema potrebe za velikim tortama na nekoliko katova. Jednostavne male torte mogu biti efektne, ako ne i efektnije od velikih glamuroznih torti u visinu. Sve ovisi o tome kakav ćete vanjski izgled male torte odabrati. 

Broj katova torte za vjenčanja

Veličina torte uvelike ovisi i o tome na koliko katova svadbena torta bude bila. Moguće su razne varijacije katova i polukatova torti, odnosno spojenih katova gdje se torte vežu jedna na drugu ili odvojenih katova na stalcima za torte dizajna koji odgovaraju vašem uređenju ostatka prostora u kojem se vjenčanje održava. Ukoliko trebate veći broj torti kako bi se zadovoljio normativ za broj uzvanika, a ne želite niti jednu varijantu torti na kat možete odabrati više standardnih zasebnih torti koje kasnije možete uklopiti i u svoj slatki kutak, odnosno slatki stol. Pri tome će torte dobiti dodatnu ulogu slatkih zalogaja kojim se gosti mogu poslužiti u bilo kojem trenutku večeri. 

Vrste torti za svatove

Kada govorimo o vrstama torti odnosno sastojcima koje je najbolje koristiti za izradu torte za vjenčanje - ovdje vam savjetujemo da slušate svoje želje i odaberete ono što smatrate da je najukusnije, ali da pritom vodite računa o tome što bi vaši gosti voljeli jesti. Uvijek postoje opcije izrade torte prema prilagođenim receptima i željama mladenaca koji su odmah bili sigurni koje sastojke i kakvu izvedbu torte žele.

Za one koji još uvijek nisu sigurni što je najbolji odabir, donosimo nekoliko standardnih odabira torti za vjenčanje koje će, vjerujte nam iz iskustva, uvijek dobro proći: 

  1. Čokoladna torta za vjenčanje
  2. Ferrero - lješnjak torta za vjenčanje 
  3. Margita voćna torta s jagodama i limetom za vjenčanje 
  4. Torta Nera za vjenčanje 
  5. Ledeni vjetar torta za vjenčanje 

A što s najvažnijim odabirom, izgleda torte za vjenčanja?

Ovisno o tome u koju skupinu mladenaca spadate, tako i odabir torte se razlikuje od jednog do drugog mladenačkog para. Ukrašavanje torti za vjenčanja unazad nekoliko godina je dobilo potpuno drugu dimenziju. Nude se mnogobrojne tehnike izrade ukrasa za vjenčane torte, a dostupno je i nekoliko tisuća fotografija torti za vjenčanja ako krenete u pretraživanje internetom. Kako između mnoštva ponuđenih ukrašenih torti odabrati onu pravu?

Idite metodom eleminacije. Prvi korak je da se zapitate jeste li u potrazi za jednostavnom svadbenom tortom ili modernom mladenačkom svadbenom tortom? Ako spadate u prvu skupinu i vjerni ste klasicima bijele svadbene torte koje uvijek prolaze, ne morate nužno odabrati bijelu tortu ukrašenu šlagom i sa svega nekoliko ružica. Možete se poigrati i uz bijelu boju dodati svježe cvijeće ili ukrase izrađene od šećernog fondanta. U svakom slučaju, ako i spadate u skupinu modernih, glamurozno uređenih torti inspiracije pronađite u ostatku uređenja vlastitog prostora gdje će se svečanost održavati. 

Savjetujemo vam da prikupite nekoliko fotografija torti koje vam se sviđaju, a na licu mjesta sa slastičarem dogovorite konačnu izvedbu i sve prilagodbe koje želite. 

Naravno, cijena torte često je jedan od presudnih faktora. 

Kolika je cijena torte? Svaki slastičar će vam reći da uvelike ovisi o prethodno spomenutim stavkama: veličini torte, broju osoba za koje je namijenjena, sastojcima od kojih je izrađena, ukrasima kojima je ukrašena. 

Ono što je najbitnije je da prilikom pronalaska idealne torte za vjenčanje, ne osjećate pritisak - kako biste izbjegli sva potencijalno loša iskustva, odaberite slastičarnicu koja će se htjeti prilagoditi vašim željama, gdje na svako pitanje “Može li nešto..” ćete dobiti odgovor “Sve se možemo dogovoriti, najvažnije je da mladenci budu zadovoljni”. Svakako unaprijed dogovorite i provjerite ima li slastičarnica mogućnost dostave torte na željenu lokaciju, kako na vaš poseban dan ne biste morali voditi brigu o tome da nekoga morate zadužiti da po tortu dolazi i hoće li ista biti prevezena u jednom komadu.